Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Het verliezen van je werk heeft niet alleen te maken met het verliezen van inkomen. Werk hebben komt tegemoet aan fundamentele behoeftes als veiligheid, status, zelfvertrouwen, zekerheid, erbij horen etc. Geen werk meer hebben zorgt er voor dat je je misschien afvraagt ‘’wie ben ik nu’’ zonder professionele rol. Of je piekert over de toekomst: doemscenario’s verschijnen, negatieve gedachten, twijfels over jezelf en aan je toekomstmogelijkheden. Hieronder enkele tips om met hernieuwde moed aan de slag te gaan.
Geef jezelf tijd om te verwerken
Je werk bepaalt je identiteit, je plek met betekenis. Het is heel normaal dat je na ontslag in een rouwperiode terecht komt met verschillende emoties die alle kanten opschieten.
Zoek steun
Vertel wat er door je heen gaat over je ontslag aan anderen. Dit lucht op en helpt je om je ontslag te verwerken. Praat je niet graag over je gevoelens? Misschien helpt het je om op te schrijven wat je denkt en voelt.
Neem jezelf niets kwalijk
Maak jezelf over je ontslag geen verwijten. Dat ondermijnt je zelfvertrouwen. Hoe verleidelijk misschien ook….. Je kan toch niks meer veranderen aan de situatie.
Breng structuur aan
Creeër met bepaalde activiteiten een vast weekritme.
Ontdek opnieuw wat je voldoening geeft
Ga dingen doen die je leuk vindt. Het leidt je af en is goed voor je zelfvertrouwen.
Denk na over wat je wil
Benut deze tijd na je ontslag om de balans op te maken. Wil je graag hetzelfde werk doen of misschien een andere richting uitgaan? Opnieuw werk zoeken na een ontslag is niet makkelijk.
Start je zoektocht naar werk
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Weet je het niet zo goed? Maak dan een afspraak met een loopbaancoach voor een:
Loopbaancoachtraject
of
Outplacementraject van werk naar werk
Je kunt hiervoor je transitievergoeding gebruiken. Voordeel is dat je dan geen belasting betaald.
Investeer in scholing, ontwikkel jezelf
Pak je kans om je nu bij te scholen en je verder te ontwikkelen.