Voor iedereen die niet direct van baan wil veranderen is het volgens co-auteur van het boek ‘Mooier Werk” Luc Dorenbosch de moeite waard je huidige werk te checken of je iets kunt aanpassen. Dorenbosch is in Nederland 1 van de mensen die het nodige onderzoek heeft gedaan naar Job crafting. In het boek hebben ze het over ‘’sleutelen aan werk’’ om de baan een beetje prettiger en mooier te maken voor jezelf.
Soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt
Hoe zou dat voor jou zijn? De mogelijkheid je huidige werk een nieuwe kans geven? Misschien niet het eerste waar je aan dacht….. Opnieuw leuk en interessant werk? Kortom een baan bereiken die beter bij je past, waarbij je langer inzetbaar blijft? Het lijkt mij het checken waard.
Het mes snijdt aan twee kanten
Organisaties met ervaring laten weten dat niet alleen hun medewerkers een stuk gelukkiger zijn, maar ook de organisatie zelf plukt de vruchten er van. Want medewerkers die werk doen wat goed bij ze past presteren nou eenmaal beter. Ze zijn minder vaak ziek, productiever en veel beter opgewassen tegen stress. Dit sluit aan op de actuele thema’s van duurzaam inzetbaarheid en vitaliteit.
Kijk met een frisse blik
En maak een analyse van de werksituatie op 1 of meer onderdelen.
- Taken: meer uitdagende taken doen, meer het accent leggen op het werk dat je goed kan, afstoten van vervelende taken
- Manier waarop je als werknemer naar je werk kijkt (beeldvorming): meer de nadruk leggen op het doel van het werk en wat het resultaat daarvan betekent voor anderen
- Relaties op het werk (collega’s en klanten): het werk zo organiseren dat de je meer contact hebt met de klanten, of juist minder met collega’s met wie je niet prettig samenwerkt
- Werkplek, werkomgeving, werktijd: kies de werkplek die het beste bij je taak van dat moment past. Of kies ervoor werktijden aan te passen, zodat je het werk beter kunt combineren met je privé-leven.
Sleutelen, schaven en schuren
Krijg je die ruimte niet, leg je daar niet bij neer en ga op zoek naar een andere baan of werkgever.