Netwerken, moet dat echt?

Veel mensen netwerken zonder dat ze het weten of zo noemen. We passen het allemaal toe als we op zoek zijn naar iets nieuws. Een voorbeeld: je bent op zoek naar een electrische fiets. En je vraagt in je familie-, vrienden-, of kennissenkring wie er ook eentje heeft gekocht, waar je op moet letten.

Netwerken is niets anders dan communiceren. Weten wat je wilt en wat je zoekt. Je ogen en oren openhouden en diegene aanspreken die de meest kansrijke informatiebron is. Maar als het op het vinden van nieuw werk aankomt dan vinden we dat wat ongemakkelijk: ‘’ik ga mezelf toch niet verkopen” of “ ik ga toch iemand niet lastig vallen’’.

Noodzaak

Op basis van onderzoek blijkt: 70% van het werk wordt gevonden via netwerken, via-via-recruitment, open sollicitaties of door voor jezelf te beginnen. Een aanzienlijk deel van de vacatures wordt vervuld:

  • door medewerkers die al binnen het bedrijf werken
  • via het netwerk van het bedrijf behoren en contact hebben met mensen die er werken

Uit voorgaande blijkt dat als je mensen binnen een bedrijf kent die je wellicht kunnen aanbevelen, dat alleen maar een pre is.

Netwerken werkt

Er wordt wel gezegd: je bent pas iemand als je de juiste personen kent. Alleen dan kun je je doelen bereiken. Netwerken is een onderzoeksactiviteit. Personen die elkaar op de een of andere manier kennen wisselen met elkaar informatie uit met de bedoeling elkaar van dienst te zijn, elkaar te helpen. Het kan van alles zijn informatie, ideeën, contacten. Je zoekt aansluiting bij de kennis en het netwerk van anderen voor je onderzoek naar je eigen persoonlijke arbeidsmarkt. Via dat netwerk kom je in contact met anderen, en die hebben elk op hun beurt een netwerk.

Netwerken ‘’werkt’’ alleen als je goed weet wat voor werk je wilt en vooral waarom jij geschikt bent. Dus uitzoeken wat jouw unieke talenten (met praktijkvoorbeelden zijn), richting hebben, wat voor werk je zoekt en waar dat werk zich bevindt. En mensen overtuigen dat jouw interesses en passie op dat gebied liggen.

De praktijk laat zien dat mensen het leuk vinden als je hen voor een netwerkgesprek benadert, vooral als je het op de juiste manier doet. Als je niet om werk vraagt, maar om advies vraagt.

Bedenk: elke informatie die je verzamelt, elk netwerkgesprek leidt je dichter naar het werk waarnaar je verlangt.

Top