Keuzestress bij loopbaanstap 4 tips

Keuzestress bij een loopbaanstap. Voor iedereen betekent een carrierestap, binnen je huidige organisatie of daarbuiten, een keuze in je leven die er werkelijk toe doet. Het gaat om een beslissing nemen die een bepaalde mate van verlies met zich meebrengt en iets nieuws oplevert wat nog geen vorm heeft.

Het verlies staat voor het vertrouwde, weten wat je hebt. Alleen dat vertrouwde is inmiddels iets dat je niet meer voor altijd wil. En over het nieuwe tasten we nog in het duister. We weten nog niet of de loopbaanstap haalbaar is en/of het een succes zal zijn.

Kortom: een loopbaanstap overwegen geeft energie om na te denken over nieuwe mogelijkheden, maar je kunt ook last krijgen van keuzestress.

Symptomen van keuzestress

  • onzeker zijn
  • bang fouten te maken
  • 100% zekerheid willen hebben
  • uitstelgedrag
  • je schuldig voelen

Een gevecht

In je hoofd ontstaat een ”gevecht”, een mind struggle dat gaat over behoud en vernieuwing, weerstand en verandering, stilstand en beweging. En er spelen conflicterende emoties van ‘”aantrekking en afstoting’’: je wil wel / je wil niet, je kunt het wel / je kunt het toch niet, lef tonen / angst voelen etc. Uiteindelijk weet je niet meer waar je wel of niet goed aan doet. De twijfels overspoelen je.

Gevoel van vastlopen

Het gevecht en de daaruit voortkomende twijfel vertroebelen je motivatie en verstoort je denkproces. Je draait in cirkels rond. En als je geen actie onderneemt kom je fysiek en mentaal klem te zitten. Met als gevolg spanning, vermoeidheid, passiviteit, onverschilligheid, prikkelbaar etc.

Op een bepaald moment weet en voel je dat als je nu niet in beweging komt: jezelf verdooft, je ontevredenheid vergroot en je potentieel en ambitie te kort doet.

Doorbreek de cirkel, stop met uitstellen en 

  • jezelf en anderen wijs te maken dat je eerst nog belangrijke zaken hebt af te handelen
  • anderen en jezelf voor te houden dat je je aan het klaar maken bent voor de toekomst
  • je positie te rechtvaardigen met de woorden: eigenlijk, een beetje, soms, ooit
  • ‘’ja maar’’ te  roepen en dit veranderen in dit woord ‘EN’
  • jouw situatie te vergelijken met die van anderen

Oplossing

Een afspraak maken met een loopbaancoach kan een oplossing zijn. Met een onafhankelijke loopbaanprofessional kun je vrij je belangen, emoties en belemmeringen bespreken. Dat lucht op, geeft inzicht en uitzicht op wat er wel aansluit en mogelijk is.

Het ervaren van verlammende keuzestress bij het willen maken van een loopbaanstap is dan ook regelmatig aanleiding voor loopbaanbegeleiding in mijn praktijk. Vragen die keuzestress oproepen bij mijn coachees zijn o.a.: Wat wil ik doen? Wat past bij mij? Welke vorm kies ik? Waar en hoe vind ik die baan? Hoe pas ik mijn werk in mijn leven?

De eerste stap

De eerste stap naar minder keuzestress is het terugbrengen van het aantal keuzes dat we maken en waar we uitgebreid onze aandacht op vestigen. Daarbij is vooral het verminderen van het aantal keuzemogelijkheden van belang. Wanneer je het aantal opties waaruit je kunt kiezen beperkt tot een redelijk aantal wordt het maken van een keuze minder complex.

Ervaar jij keuzestress bij het willen maken van een carrierestap? Lukt het je zelf niet om de cirkel te doorbreken? Wil je jouw keuzestress onderzoeken en het aantal keuzes terugbrengen om van daaruit wel in beweging te komen? Heb je hulp nodig? Bel mij voor loopbaanbegeleiding 06-23909868 of stuur een berichtje via contact

Je kunt alvast aan de slag gaan met de volgende 4 tips om keuzestress bij een loopbaanstap terug te brengen:

  1. Luister naar je hart. We voelen vaak wel of iets goed is of niet. Voelt het goed? Ga ervoor en blijkt later dat het toch niet helemaal de juiste keuze was. stel dan bij.
  2. Onderzoek je loopbaanwaarden. Dit zijn belangrijke ankers bij het maken van loopbaankeuzes. Voorbeelden van loopbaanwaarden zijn: zelfstandigheid, afwisseling, zekerheid etc.
  3. Breng je drijfveren en talenten in kaart. Als je weet wat jouw drijfveren en talenten zijn kun je gemakkelijker kiezen voor werk waar je energie van krijgt en voldoening geeft.
  4. Maak een wensen-, en eisenlijst. Vraag jezelf dus af wat je graag terug zou zien in je volgende functie en wat een absolute eis is. Denk daarbij aan: werkomgeving, arbeidsvoorwaarden etc.

Lees hier wat je met loopbaanadvies in Weesp of Diemen, Almere, Baarn, Landsmeer nog meer kan bereiken.

Inspiratie over dit onderwerp  artikel psychologiemagazine

Top